Veel mensen gaan pas op latere leeftijd slechter zien. Dat vraagt veel aanpassing. Visio doet onderzoek en helpt cliënten bij het vinden van de juiste hulpmiddelen. Bijvoorbeeld voor lezen, televisiekijken en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals koffiezetten en de juiste kleren bij elkaar zoeken.
Vanuit het project VoiceLab onderzoeken wij de kansen om spraakgestuurde diensten in te zetten als hulpmiddel voor het dagelijkse leven. Ook zoeken wij naar nieuwe vormen om de kennis en expertise van Visio via voice over te brengen, bijvoorbeeld in de vorm van een spraakgestuurde versie van het Visio Kennisportaal. We hebben 5 aandachtsgebieden waar we met voice Revalidatie & Advies van Visio kunnen ondersteunen en zetten deze op een rijtje.
We onderzoeken vanuit het project VoiceLab de mogelijkheden om cliënten op een laagdrempelige manier toegang te geven tot (openbare) informatie vanuit Visio. Denk daarbij bijvoorbeeld aan informatie uit folders, gesproken nieuwsbrieven en informatie over activiteiten op locaties. Een van de eerste prototypes op dit gebied was gelijk een uitdaging. We stelden ons namelijk de vraag: hoe zou je het beste een compleet boek op een laagdrempelige manier toegankelijk kunnen maken, spraakgestuurd? Met het Visio Kookt! Kookboek hadden we een mooie kans om dit eens uit te proberen. Zie voor de uitkomst het artikel: “Roze saus en sissende boter”, over de spraakgestuurde versie van het Kookboek en ook het kader voor de making of.
Het smaakt naar meer om voice versies te maken van bestaande communicatie-uitingen, als aanvulling op het bestaande aanbod: digitaal op een scherm, in braille of in grootletter versie op papier.
Visio geeft informatie voor cliënten momenteel o.a. in gedrukte folders mee. Een voice-app zou dit aanbod spraakgestuurd kunnen aanbieden en deze informatie veel toegankelijker maken.
De afdeling preventieve zorg van Visio, onder leiding van Mark Lanting, werkt dagelijks aan het ondersteunen van mensen met een visuele beperking
Met een klein en wendbaar team ondersteunen zij slechtziende of blinde mensen zo goed mogelijk bij het zelfstandig oplossen van hulpvragen, passend bij hun behoefte. Bijvoorbeeld met online instructies in tekst, video of audio. Maar ook met webinars, podcasts en een helpdesk gericht op vragen slechtziende en blinde mensen.
Het Visio Kennisportaal is een van de bekendste onderdelen van de online dienstverlening. Met 100.000 bezoekers in 2023 (en een verwacht aantal van 125.000 bezoekers in 2024) is het een enorm geliefd en groeiend platform voor het verkrijgen van kennis en informatie. Vrij toegankelijk voor cliënten van Visio, maar juist ook laagdrempelig voor niet-cliënten.
Niet alleen de inhoud van het Visio Kennisportaal is voortdurend in beweging, maar ook het continu verbeteren van de toegankelijkheid en het testen van lees- en leervormen zijn een belangrijk doel. Zo zijn de afgelopen jaren podcasts en webinars toegevoegd aan het aanbod en is het Visio Kennisportaal ook toegankelijk als gesproken informatie via de Webbox.
Mark Lanting, manager preventieve zorg:
“De kern van het Kennisportaal is het bieden van snelle toegang tot informatie die gebruikers helpt hun vragen op te lossen, met minimale stappen. Een spraakgestuurde versie van dit portaal draagt hieraan bij, waardoor gebruikers snel en moeiteloos antwoorden kunnen vinden.”
Vanuit het project VoiceLab hebben we samen met collega’s van het Visio Kennisportaal en eindgebruikers (ervaringsdeskundigen) gekeken naar de mogelijkheden van een spraakgestuurde versie. In eerste instantie voor Google Home. Kan je via voice een vraag stellen aan het portaal en direct antwoord krijgen? Kan je een uitgebreidere handleiding ook makkelijk spraakgestuurd doornemen en hoe zou die interactie het beste kunnen werken? Zie: Visio Kennisportaal voice versie
In een volgend prototype van het Visio Kennisportaal dat op de planning staat, gaan we kijken naar de mogelijkheden van AI diensten zoals ChatGPT, gekoppeld aan een voice versie. Daarmee hopen we een nog betere spraakgestuurde ervaring te kunnen bieden aan de bezoekers van het Visio Kennisportaal. Naar verwachting ronden we dat in 2024 af.
Als je aan spraakbesturing denkt, dan gaat het vaak over het besturen van slimme apparatuur in huis. We geloven dat we met voice de zelfredzaamheid van zelfstandig wonende cliënten kunnen vergroten door middel van slimme technologie in huis.
Visio adviseurs kunnen cliënten bijvoorbeeld adviseren over voice als aanvulling op fysieke bedieningen van apparatuur in huis. Om dit waar te maken is er onderzoek nodig naar de laatste stand van zaken rondom ‘slim wonen’. Vanuit het project VoiceLab werken we samen met onder andere StemCom, zie artikel “Alles op spraakbesturing” en hebben we nauwe contacten met de collega’s van de Living Experiences bij Visio, zie het artikel over de Living Experience bij Visio Het Loo Erf.
Een van de onderzoeken die we nog willen gaan uitvoeren is of en hoe een eigen Visio voice-assistent zou kunnen bijdragen aan de zelfstandigheid van de revalidanten tijdens hun verblijf bij Visio Het Loo Erf. Denk daarbij aan: inzicht in het persoonlijke revalidatieprogramma/ de planning, laagdrempelige toegang tot informatie over het verblijf, opdrachten na de trainingen, informatie over de faciliteiten etc. We hopen dit onderzoek samen met de collega’s van Visio Het Loo Erf te kunnen gaan opstarten in 2024.
Cliënten hebben steeds meer inzicht in hun zorgplannen en hebben online persoonlijk contact met hun behandelaar of coach via zorgportalen of persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s).
Vanuit het project VoiceLab willen wij onderzoeken, en bijdragen aan lopende onderzoeken naar eHealth, hoe dit op een laagdrempelige manier te realiseren is via een (eigen) voice-assistent. Een concreet voorbeeld:
Om dit mogelijk te maken moet data (locatie van Visio, tijd van de afspraak, afspraak van de specifieke client) opgehaald kunnen worden door de voice assistent. Op een veilige manier. Om cliëntdata beschikbaar te maken via voice, is een koppeling nodig met het cliëntvolgsysteem (ONS). In het project VoiceLab zijn er al wat eerste testen gedaan (zie kader). In 2024 gaan wij dit verder onderzoeken. Ook is een randvoorwaarde dat de cliënt beschikt over een slimme speaker of toegang heeft tot bijvoorbeeld een webapplicatie van Visio met voice-functionaliteit. Allemaal zaken die we in dit onderzoek moeten adresseren.
Eerste testversie van een Visio voice asssitent op de Google Home, zie filmpje.
Helaas is Google gestopt met het zelf kunnen maken van eigen voice-applicaties specifiek voor de Google Home speakers. We zijn daarom in 2022 niet verdergegaan met het uitwerken van dit concept bij Google.
In het volgende filmpje is een eerste versie van een Visio voice assistent te zien. Deze draait op een Open Voice OS speaker. We gebruiken hier informatie over een test-client en een Microsoft Azure stem in plaats van Google. Omdat dit een betaalde (online) tekst naar spraak stem is van Microsoft, loopt de data alleen via een betrouwbare hosting en voldoet Visio aan de eisen rondom het verwerken van privacygevoelige informatie, de zogenaamde NEN 7510. Het concept toont aan dat een spraak interactie op een natuurlijke manier (in een gesprek) mogelijk is. Vergelijk het denkbeeldig eens hoeveel kliks of acties in een zorgportaal nodig zouden zijn om dezelfde informatie te krijgen.
In een tweede prototype hebben we een Visio Voice Assistant gemaakt dat voice gestuurd allerlei diensten kan tonen en kan openen. Onder andere ook Visio specifieke diensten. Naast spraakgestuurd wordt dit visueel bevestigd met een menu met hoog contrast knoppen in de Visio huisstijl. In de variant in het volgende filmpje wordt de bediening met knoppen gedaan. Een grote gele knop om de Visio assistent in te schakelen en een numeriek toetsenbord om – vergelijkbaar met een keuzemenu van vroeger aan de telefoon – een cijfer te kiezen voor de optie die men hoort. Al deze acties zijn ook spraakgestuurd uit te voeren.
Voor dit jaar is het onze wens om een prototype voice assistent te maken die daadwerkelijk een koppeling maakt met Nedap ONS (het cliëntvolgsysteem waar Visio gebruik van maakt). Daarmee kunnen wij “echte” data tonen vanuit ONS en ook informatie terugsturen. Denk bijvoorbeeld aan het laten horen van de eerstvolgende afspraak, of het doorgeven van informatie aan een behandelaar en vice versa. Of mogelijk zelfs een intake via de assistent?
Dit prototype zal in eerste instantie ook bestaan uit fictieve data (van een test-cliënt, op een test-omgeving) om er zeker van te zijn dat er geen echte (gevoelige) informatie kan worden gedeeld. Lees verder op de website van Nedap over de technische achtergrond van de koppelingen met het ONS cliëntvolgsysteem die mogelijk zijn.
Een ander belangrijk aspect van deze test zal zijn om onderzoek te doen naar de digitale veiligheid en dataverwerking (privacy) van de voice-assistent zelf. Dit om te garanderen dat niemand anders dan de beoogde gebruiker toegang heeft tot de informatie en er geen datalek ontstaat.