Foto van lachende man, bewoner van Visio wonen met een Google Home speaker. De tafelgenoot lacht ook. Het straalt veel plezier uit.
Praktijkvoorbeeld

Onbeperkt spelen
voor mensen met VVB

In 2019 heeft Visio in samenwerking met cliënten van Visio Wonen & Dagbesteding drie unieke spellen ontwikkeld voor de Google Home speciaal voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking.

Collega Ingen Kok, projectleider cliënt ICT van Visio Wonen & Dagbesteding, vertelt er alles over in de volgende making of video:

Co-creatie met cliënten

Toen er in 2019 een Google Home werd neergezet in een woning van Visio reageerden cliënten meteen enthousiast. Met de Google Home kregen ze toegang tot een wereld van informatie doordat ze ineens van alles zelfstandig op konden zoeken. De speaker bleek een geschikt hulpmiddel voor cliënten om mee te spelen, maar echte spellen voor deze doelgroep bestonden nog niet. Daar besloten de cliënten van Het Vooronder, een woongroep van Visio Wonen & Dagbesteding, zelf verandering in te brengen. De cliënten bedachten drie spelconcepten voor Google Home en één spel dat gespeeld kan worden met een Pillo-spelcomputer.

Hackathon

De spelconcepten werden bedacht tijdens een hackaton met studenten van NHL Stenden Hogeschool. De studenten probeerden zich zo goed mogelijk te verplaatsen in de belevingswereld van slechtziende en blinde mensen; hoe ziet het leven eruit als je niks kunt zien? De studenten testten het uit door geblinddoekt door een ruimte te bewegen. Zij hebben daarna samen met cliënten nagedacht over spelideeën voor deze doelgroep. Voor drie van de bedachte spellen is, door de cliënten zelf, succesvol subsidie aangevraagd bij de Visio Foundation. De spellen zijn ontwikkeld met hulp van internetbureau Q42. 

Ontspannen bezigheid

Doordat de cliënten vanaf het begin betrokken waren, zijn de spellen helemaal afgestemd op hun belevingswereld en vaardigheden. Met de spellen hebben mensen met een visuele en verstandelijke beperking de mogelijkheid om zelfstandig een spel te spelen. De spellen dragen daarmee bij aan de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen van de cliënten. Anders dan bij reguliere dagbesteding gaat het niet om ontwikkeling of nuttig bezig zijn, maar om een vrolijk en ontspannen tijdverdrijf. Ongehinderd door hun beperkingen, kunnen spelers onbeperkt spelen. 

Spellen voor Google Home

De spellen voor Google Home verschillen in moeilijkheid en zijn daardoor geschikt voor bijna alle ontwikkelingsniveaus. 

Schatzoeker & het monster

“Schatzoeker & het monster” is het meest uitdagende spel. In dit spel, de eerste multiplayer game óóit ontwikkeld voor Google Home, speel je tegen elkaar. Schatzoeker Glenn is vernoemd naar de in 2019 overleden Glenn van Velsen, die tot zijn overlijden woonde op Visio-locatie Het Vooronder in Huizen. 

Ronja en de piraten

“Ronja en de piraten” is een interactief hoorspel, waarbij spelers verder komen door vragen te beantwoorden. Het spel vertelt het verhaal van Ronja, die tot haar verbazing terecht komt in een wereld vol piraten. Samen met Ronja beleven de spelers allerlei avonturen in een piratenschip op zee. 

Raad het geluid

Het meest toegankelijk is “Raad het geluid”. In dit spel raden spelers welk geluid ze horen, door met ja of nee te antwoorden. Van mekkerende schapen en loeiende brandweersirenes tot stuiterende tafeltennisballetjes. Met als bijzondere feature dat spelers zelf geluiden kunnen toevoegen aan het spel.

Foto van lachende man, bewoner van Visio wonen met een Google Home speaker.
Foto van lachende man, bewoner van Visio wonen met een Google Home speaker. De tafelgenoot lacht ook. Het straalt veel plezier uit.
Visio Lab logo

VoiceLab prototype uitgelicht:
Nieuwe versies van voice games

Twee van de drie ontwikkelde Google Home spellen uit 2019 hebben een nieuw “thuis” gekregen. Zij zijn weer te spelen via een toegankelijke website. Google besloot namelijk om in 2023 de App Store voor voice apps te stoppen, waardoor de Visio games niet meer te downloaden/ te gebruiken zijn op de Google Home speaker.

Screenshot van de webpagina Onbeperkt Spelen games

Webversie

In samenwerking met Q42, de bouwer van de voice games, zijn in in het project VoiceLab in ieder geval twee van de drie games weer speelbaar gemaakt, “Raad het geluid” en “Ronja en de Piraten”. Dit keer door gebruik te maken van het toetsenbord en/of muis in plaats van spraakinvoer. De games zijn gratis te spelen via:

Kenmerken van de webversie:
De games zijn volledig speelbaar met alleen TAB en ENTER, dus ook zonder muis.
Alle handelingen worden uitgesproken met een ingebouwde tekst naar spraak computerstem.

Voice versie

Ook is vanuit het project VoiceLab de voice versie van “Ronja en de piraten” weer in ere hersteld, maar nu voor de zelfbouw voice-assistent OVOS.

Kenmerken voice versie:
Nieuw: In deze versie is het mogelijk het spel te starten met een fysieke (druk) knop in plaats van alleen een spraak commando. Dit maakt het gebruik van het spel voor een bredere doelgroep, met eventuele lichamelijke beperkingen ook, toegankelijk.
Het is mogelijk om met fysieke ja of nee knoppen te werken, zodat de gebruiker op zijn eigen tijd antwoord kan geven (zonder de druk van het direct antwoord moeten geven).
Voor slechtziende gebruikers hebben we ook visuele feedback toegevoegd. Momenteel alleen de tekst die uitgesproken wordt, maar dit kan ook een plaatje of filmpje zijn die past bij de game. Het geeft aan dat we deze voice games nog verder kunnen verrijken, zodat we er nog meer spelers mee kunnen betrekken.

Met dit prototype in de hand, hopen we ook de andere voice games uit de serie weer speelbaar te kunnen (laten) maken.