Op het eerste gezicht lijkt het een heel normale, huiselijke kamer. Een bank, een tv, een bureau, en zelfs een badkamer. Maar wanneer de lampen en gordijnen automatisch aangaan, ontvouwt zich een innovatieve wereld die de zelfredzaamheid enorm vergroot.
Louis Pool, ICT trainer/coach bij Visio Apeldoorn, en zijn collega ergotherapeut Evy Huijskes runnen de Living Experience op Visio Het Loo Erf. Deze ruimte is volledig ingericht met slimme apparatuur. Niet alleen om te laten zien aan cliënten en geïnteresseerden, maar vooral om te laten ervaren hoe nieuwe technologie de zelfredzaamheid kan vergroten. We spraken Louis.
In de Living Experience zijn talloze apparaten geautomatiseerd, zoals gordijnen die automatisch opengaan en lampen die automatisch aangaan. Al deze apparaten zijn gekoppeld aan een Google Nest en Homey (platform voor huisautomatisering), waardoor ze met stemcommando's of knoppen bediend kunnen worden.
De Living Experience dient momenteel als een demo-ruimte voor cliënten van Het Loo Erf tijdens observatieweken en ergotherapie-sessies. “Wat mensen wel heel prettig vinden zijn de lampen, gordijnen en de automatische stofzuiger. En de thermostaat ook niet te vergeten. En ook dat je het eigenlijk zo gemakkelijk aan of uit kan zetten in 1 keer. Ze waarderen vooral het gemak van alle apparaten tegelijk kunnen bedienen. Dat je met je stem in een keer alle gordijnen open of dicht kan doen en alle lampen aan of uit", aldus Louis.
Naast individuele apparaten kunnen bezoekers ook complete “scènes” activeren met spraakcommando's. Dan werken meerdere apparaten tegelijk samen om een bepaalde sfeer te creëren. “Met de Phillips HUE lampen is heel veel mogelijk", legt Louis uit. Zo hebben we hier een demo-scene van een disco. Als je op een grote knop drukt, gaan de gordijnen automatisch dicht, wordt er een playlist van Slam FM afgespeeld en gaan alle lampen knippen in een andere kleur. Dat is als een geintje ontstaan, maar demonstreert goed de mogelijkheden.”
Louis benadrukt het belang van zowel spraakgestuurde bediening als geautomatiseerde scènes. “In het verleden merkte ik dat cliënten, met name ouderen, soms moeite hadden met de spraakherkenning van Google Nest. Hierdoor ontstond de voorkeur voor geautomatiseerde scènes, bediend met knoppen of op basis van tijd en bewegingssensoren. VisioLab collega Michiel Vissers heeft dit samen met ons opgezet”.
"De slimme apparatuur is gekoppeld aan drie systemen: Google Home voor spraakherkenning, Homey voor scènes en knopbediening, en Home Assistant voor het monitoren op afstand. Deze combinatie zorgt voor een naadloze werking en controle over de apparatuur.
Voor degenen die zelf hun huis slim willen maken, adviseert Louis om apparaten te kiezen die al compatibel zijn met elkaar. “We hebben vijf jaar geleden bewust gekozen om van heel veel type apparaten minimaal twee verschillende merken te laten zien aan cliënten. Dus we hebben Philips HUE lampen, maar ook lampen van IKEA. We hebben een IKEA rolgordijn én een Somfy rolgordijn.”
Maar die verschillende merken en verbindingen door elkaar geven soms storing. “Een gordijn dat niet opengaat, terwijl de ander dat wel gewoon doet. Dus als we het opnieuw zouden doen, dan zou ik van elk type apparaat maar één merk kiezen.”
Hoe mooi de innovatie ook is, met nieuwe technologieën kan er nog weleens iets misgaan. "Om een grappig voorbeeld te noemen: we hebben ook een slim toilet getest, zo’n Japanse met allerlei snufjes. Hij kon automatisch doorspoelen of met een app, maar het hele doorspoel systeem dat werkte op batterijen… je voelt hem al aankomen. Dus dat hebben we toch maar weer teruggezet naar een gewoon ouderwets doorspoel mechanisme.”
Er wordt op Het Loo Erf en ook door de cliënten van Louis al vaker gebruik gemaakt van een Google Home. Al roept het voor sommige cliënten nog regelmatig frustratie op. “Ik zeg ook altijd tegen ze: je moet het apparaat even leren kennen. Want je moet maar net weten hoe je commando 's moet formuleren. Daar zit eigenlijk de beperking, in de apparaten zelf.” Louis’ tip: “Neem even rustig de tijd als je een vraag stelt. Als Google een vraag teruggesteld, antwoord dan niet te snel maar wacht event een seconde. Na een of twee afspraken met mij komen mensen er vaak helemaal zelf uit. Dat vind ik altijd fascinerend om te zien.”
Gaan we in de toekomst een voice-assistent op elke kamer tegenkomen van het Visio Het Loo Erf? “Ik kan me voorstellen dat het voor het rooster van de revalidanten heel handig kan zijn. En ook voor de uren tussen de afspraken door, wanneer mensen op hun kamer verblijven. Om instructies te vragen over bijvoorbeeld het bedienen van een iPhone, of als je bezig met leren piano spelen.”, reageert Louis.
Met ChatGPT krijgen we een inkijkje in de werking van de nieuwe generatie voice-assistenten, wat naar verwachting een aanzienlijk natuurlijker ervaring zal bieden. “ChatGPT in spraak omzetten zou geweldig zijn. Het zou heel mooi zijn als mensen hun bestaande apparaten, zoals tablets en telefoons, nog veel meer kunnen bedienen met hun stem. Gewoon vanaf de bank berichtjes naar iemand sturen door alleen te praten. Ik verwacht dat het gebruik van spraakgestuurde diensten de komende jaren een enorme vlucht gaan nemen.”
De getoonde slimme apparaten en apps in onderstaande video zijn mogelijk vernieuwd of niet leverbaar omdat de filmpjes al wat ouder zijn (2021) en de techniek snel verandert. Maar wil je een indruk krijgen van wat je allemaal met slimme gordijnen, verlichting, thermostaten en andere slimme apparatuur kunt, dan is de uitleg nog steeds actueel en interessant.
Zie voor meer filmpjes van de Living Experience Apeldoorn het Visio Kennisportaal