Introductie

Voice is een bruggen­bouwer op het gebied van toe­gankelijkheid

Spraakgestuurde opdrachten geven aan apparaten speelt een steeds prominentere rol in ons dagelijks leven. Denk aan handsfree bellen in de auto met Siri, het regelen van verlichting in huis met je stem, of simpelweg het vragen naar de weersverwachting aan Google Home. Deze technologie maakt het overbodig om een scherm te gebruiken.

Deze wijze van bediening wordt samengevat in één woord: “voice”, voluit “voice user interfaces”. De bediening van zo'n apparaat of dienst neemt vaak de vorm aan van een persoonlijke assistent, die taken voor je uitvoert.

Slechtziende en blinde mensen zijn voorlopers op het gebied van voice. Het kan immers zonder scherm: je hebt je zicht niet nodig. Het maakt veel hulpmiddelen voor hen overbodig.

Een kleurrijke cartoon van gebruiker in gesprek met voice assistant over het weer

De digitale wereld ontwikkelt zich nog te langzaam op het gebied van toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking. Maar voice is daarin een bruggenbouwer.
Het neemt de ontoegankelijkheid van websites of apps op schermen voor een groot deel weg. Het buigt de ontoegankelijke wereld om door middel van innovatie.

In dit online magazine nemen we je graag mee in de wereld van voice-ontwikkelingen.
We laten zien welke stappen we afgelopen jaren bij Koninklijke Visio hebben gezet in verschillende projecten op het gebied van voice-technologie en specifiek in het project VoiceLab. We delen graag onze ervaringen, zodat anderen er ook zelf mee aan de slag kunnen.

Bovendien bieden we een inkijkje in de toekomst. We laten zien hoe we een voice-assistent platform kunnen aanbieden bij Koninklijke Visio voor onze cliënten, leerlingen en bewoners.

Veel leesplezier!